Steve Carell, gwiazda serialu „The Office„, dzieli się przepisem na kimchee w dosyć zabawny sposób. Zapraszam do obejrzenia po tym adresem: „Korea in your kitchen”
Kimchee (kimczi, kimći, Gimchi, Kimch’i, Kimczhi) to najsławniejsze koreańskie danie. Koreańczycy nie wyobrażają sobie jedzenia bez kimchee, które jest uniwersalnym dodatkiem do każdej potrawy. Koreańskie rodziny na zimę przygotowują po kilkaset kilogramów kimcze, które jest wspaniałym źródłem witamin i mikroelementów.
Przepis na Kimchee
Czego potrzebujemy:
1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
3 łyżki stołowe soli morskiej lub kamiennej
2 łyżeczki pieprzu
sos rybny azjatyckiSposób przygotowania:
Kapustę kroimy wzdłuż na cztery części. Ćwiartki wsadzamy do roztworu nasyconego z wody i soli. Kapusta powinna tak przeleżeć min. 8 godzin. Po tym czasie dokładnie ją wyciskamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Czosnek, pora i paprykę trzemy na tarce na drobną papkę, dodajemy do niej soli, pieprzu i zalewamy sosem rybnym. Tak powstałą mieszankę przypraw wcieramy starannie w liście kapusty pekińskiej. Każdą ćwiartkę kapusty kroimy w poprzek na 3-4 kawałki i ciasno układamy w słoju. Słoik z kimchee odstawiamy do chłodnego pomieszczenia w miejsce nienarażone na działanie promieni słonecznych. Kimchee będzie gotowe po ok. 5 dniach.
Ilość ostrej papryki i innych przypraw można dowolnie modyfikować w zależności od „mocy” potrawy jaką chcemy uzyskać.
zachecajace.. musze sobie przyrzadzic i wdupczyc AHAHHAHA 😀
I co wdupczyłaś??????
Pychota
Michał
An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who had been doing a little homework on this.
And he actually ordered me dinner due to the fact that I discovered it for him…
lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But
yeah, thanks for spending the time to discuss this issue here on your internet site.